top of page
Zoeken

How to play the cards in life: het vervolg

Het is de dag voordat ik met mijn moeder naar India vertrek. Traditiegetrouw ben ik al mijmerend mijn gedachtes op papier aan het zetten. De eerste keer echter dat ik ze deel buiten mijn reisdagboek. Hoe een ticket van 209 euro twee jaar geleden tot zoiets onbetaalbaars kon leiden. Ik had geen idee wat deze kaart voor de toekomst zou betekenen, maar in 1 ding was ik wel weer bevestigd. Het mooiste overkomt je en het minste is bedacht.Het is intussen 2 jaar later. Ik heb een ouder gevonden, ik ben door onverwachts overlijden een ouder verloren, en ik heb de liefde van mijn leven ontmoet. Een week met mijn moeder op de plek waar het allemaal begon. Met papa in gedachten bij ons. In de hoop om beide moeders te verenigen en vervolg te geven aan de kaarten die ik toebedeeld kreeg. Een nieuwe kaart om te spelen, wat voor mij een kanskaart is. Kans omdat alles wat gebeurd een extra cadeautje, voor een geadopteerde, in het leven is. En omdat het onzeker is wat er in die week wel of niet gaat gebeuren. Wat betekent het voor mij als deze ontmoeting plaats vindt? Waarom verlang ik daar zo naar? En wat als het niet gebeurd? Het gedicht van 'A legacy of Two mothers' duidt het misschien nog het beste.


Once there were two women who never knew each other.

One, my darling, is your birth mom and the other is your mother.

Two different lives, shaped to make yours one.


One became your guiding star; the other became your sun.

The first gave you life, and the second taught you to live it

The first gave you a need for love, and the second was there to give it.

One gave you a nationality; the other gave you a name.

One gave you the seed of talent, the other gave you aim.

One gave you emotions; the other calmed your fears.

One saw your first sweet smile; the other dried your tears.

One chose adoption. It was all that she could do.

The other prayed for a child, and the wind led her straight to you.


And now you ask me through your tears,

The age-old question through the years;

Heredity or environment, which are you the product of?

Neither, my darling, neither. Just two different kinds of love.


Blijkbaar helpt deze ontmoeting om voor mij de cirkel rond te maken. Om beide moeders een plek te geven, om de heelheid van mijn identiteit weer een beetje meer vorm te geven. Want is dat niet de hele zoektocht van het leven? Om op ontdekkingsreis te gaan naar wie je bent? Die te laten zijn? En vol te laten stralen? Na deze week, mag ik ook mijn lief laten zien waar ik vandaan kom. En zullen we daarna nog verder reizen met een mooie trektocht in Darjeerling als eindstation. Want dat is het mooie, ondanks dat ieder zijn eigen reis heeft, zit het geluk in het delen. En verrijken we daarmee niet alleen onze eigen wereld, maar ook die van een ander.


25 november ben ik weer terug, en deel ik graag hoe deze kaart uiteindelijk gespeeld is, en welke nieuwe kaarten die mij weer heeft gebracht.

108 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Hele mooie reis toegewenst met hopelijk de ontmoeting tussen je 2 moeders.

Like
bottom of page