top of page
Zoeken

Wil je wel of geen?

Bijgewerkt op: 12 jul.


Wil je wel of geen suiker bij de thee? Het antwoord op deze vraag vinden we meestal niet zo ingewikkeld. Anders wordt het wanneer de zin met een ander woord eindigt. Bijvoorbeeld wanneer iemand je vraagt: Wil je wel of geen kinderen? Een vraag die vaak aan vrouwen van mijn leeftijd wordt gesteld, maar volgens mij bij iedereen vroeg of laat een keer op het pad komt. 


Gevraagd of ongevraagd.


Doen we recht met een 'ja of nee', aan deze vraag? Wat maakt de vraag ‘Wel of geen kinderen?’ uberhaupt zo ingewikkeld? Is het ingewikkeld omdat het een grote verantwoordelijkheid is? Omdat je een keuze maakt waar je een groot deel van je leven aan vast zit en je er niet meer terug op kunt komen? Omdat je niet weet of je het zelf wilt of omdat het verwacht wordt van je dat je het wilt? Of zijn er andere zaken? Bijvoorbeeld omdat het gaat om iets wezenlijks, een oer behoefte?


Het is een universele vraag, met voor iedereen een persoonlijk antwoord. Een vraag die bij mij enkele jaren geleden ook een belangrijke rol in mijn leven ging spelen. De kinderwens, die niet op natuurlijke manier vervuld werd, maar ook hoe dit thema tien jaar eerder op mijn pad kwam toen ik wel zwanger werd, maar niet een wens was. Het antwoord van mijn adoptiemoeder en mijn biologische moeder op deze vraag, werpt ook weer een heel ander perspectief op dit thema. 


Als geadopteerde, kan ik alleen op basis van mijn adoptiepapieren iets zeggen over wat het antwoord van mijn biologische moeder zou kunnen zijn. Maar wat ik uit de beperkte informatie begrijp, is dat mijn leven bij mijn biologische moeder kort maar krachtig geweest. Ze kon niet voor mij zorgen. Of wilde ze het niet? Durfde ze het niet? Uit de beperkte informatie over haar, valt het niet op te maken:


Now for some information on the natural mother. Her mother was about twenty years of age, a Hindy and illiterate. We know nothing of her jobs or whereabouts. Lastly, it is not possible for Kalawati to keep in touch with her relations as nobody has come forward to claim the child so far.


Wat ik verder over deze periode weet door wat mij is verteld of in de papieren te reconstrureren is.

Als ik acht weken oud ben, word ik afgegeven bij het Holy Cross Home for Babies in Amravati. Hier breng ik de eerste twee jaar van mijn leven door. Dit klooster bestaat al sinds 1896. Aan het eind van de negentiende eeuw heerste er in de regio van Amravati een grote hongersnood en stierven er veel baby’s. De zusters liepen kilometers over het dorre platteland om baby’s op te vangen die anders zouden omkomen. Het Holy Cross Home is niet alleen een klooster en een daycare voor baby’s, is een ware community voor de regio. Deze zusters worden mijn nieuwe basis, een heilige oase gerund door de Society of Amravati Sisters. Nonnen die moeder voor zoveel kinderen zijn geweest zonder ze te dragen of te baren.


De heilige oase moest ik in najaar 1990 verruilen voor het drukke en vieze Mumbai. Het Holy Cross Home was toen nog niet bevoegd om adopties te regelen, daarom vloog ik onder begeleiding naar kindertehuis Bal Anand, van waaruit ik ben geadopteerd. Ik verbleef drie maanden in Bal Anand voordat ik door mijn toekomstige ouders werd opgehaald en met hen naar Nederland vloog. Bij mijn toekomstige mama en papa in Nederland ben ik meer dan welkom. Als de bevalling van hun jongste zoon goed was gegaan en ze daarna nog eigen kinderen konden krijgen, hadden ze heel graag via die weg een dochter mogen verwelkomen. Ze zou Amber hebben geheten. Maar het liep anders. Het werd de start van een nieuwe wens: een kindje uit het buitenland.


Nieuw Leven, vindt altijd een vorm die past.


Een kind verzorgen alsof het van jou is, terwijl je weet dat je er weer afstand van moet doen. Een kind willen, maar het niet kunnen krijgen en de keuze maken om het op een andere manier te doen. Een kind op zeker moment niet kunnen en willen toelaten, en dat dan met pijn in het hart accepteren. Niets liever willen dan een kind grootbrengen met de liefde van je leven en het universum daarom vragen, maar het niet ontvangen. En zo zijn er nog meer varianten te bedenken in dit palet van vruchtbaarheid.


Er zijn vele keuzes die je in je leven maakt of voor je worden gemaakt. Wel of geen kinderen is misschien wel de meest essentiële daarvan. Het vormt niet alleen je leven, maar ook jou.

Voor mij is inmiddels wel duidelijk dat het krijgen van een kind geen vanzelfsprekendheid is, dat het soms om een bepaalde reden nog op zich laat wachten, gepaard gaat met intense emoties, en nooit zonder gevolgen blijft. Maar ook dat de vraag over wel of geen voortplanting vroeg of laat bij iedereen wel een keer om de hoek komt kijken.


Het is dan ook een vraag die niet gelijk staat aan wel of geen suiker bij de thee. Alsof het antwoord rigide en vast is. Ik geloof dat het eerder antwoord krom en vloeibaar is, en dat het gaat om het ontdekken en zichtbaar maken van de beelden die je hebt rondom dit thema. Eerder zou dus een open vraag kunnen worden gesteld.


Wat betekent dit thema voor jou? In hoeverre speelt een kinderwens, op dit moment, een rol in jouw leven? Welke vorm past daarbij voor jou?


Als we dat doen, geven we betekenis aan onze ja en nee of komt er een komma na dit antwoord. En doen we recht aan de vraag.


Wie ben ik?


Ik ben geboren als Kalawati in india, opgegroeid als Kathalijn. Eigenaar van Kala Speels in transitie waar ik inspireer en activeer als spreker, coach en transitiebegeleider. En ik ben auteur van het boek Nieuw leven, op reis naar jezelf kun je nooit verdwalen.


Nieuw Leven is een positieve zoektocht na adoptie naar identiteit. En beschrijf ik hoe ik in verschillende fases in mijn leven met dit thema omging, om uiteindelijk op zoek naar mijn biologische moeder te gaan.


Maar het is vooral een verhaal over het vinden en uitvinden van mezelf. Zoekend waar ik bij hoorde, vond ik wat hoorde bij mij. En is het in die zin een verhaal dat gaat over ons allemaal en iedereen zich op een manier in zal herkennen. Want iedereen is uiteindelijk op zoek naar dezelfde bestemming: zichzelf. 

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page