top of page
Zoeken

Sleutelmomenten van het leven, gaan altijd over jou en je omgeving.


Without the right nurture you can’t speak of nature. The nature part of you won’t come out. The nature nurture question is always about the two, and to understand oneself. You have to understand this combination.’Als geadopteerde, heeft het nature/nurture debat mij altijd mateloos geïnteresseerd. Waar nature en nurture elkaar ontmoeten, is een ongoing proces, maar kent bepaalde momenten in je leven die je vormen. Sleutelmomenten noem ik deze. Sleutelmomenten, vaak getriggerd vanuit de omgeving, veroorzaken een nieuwe situatie, nieuw gedrag, en soms zelfs een nieuw of vernieuwd leven.

In deze blog neem ik jullie mee langs een aantal sleutelmomenten in mijn leven. Het zijn namelijk deze momenten die ons vormen en waaraan ik bepaalde kwaliteiten en talenten aan ontleen. Het zijn deze momenten die ik nodig had om te worden wie ik ben, maar nog niet kon zijn.


3 december 1990

We gaan terug in de tijd. Op tweejarige leeftijd verruilde ik het ‘Holy Cross home for babies’ op het Indiase platteland in Amravati voor de Werflaan 64 in Zoetermeer. Ik was acht weken oud toen ik werd afgestaan door mijn biologische moeder omdat ze ongehuwd was en niet voor mij kon zorgen. Na twee jaar in het Holy cross home, kwam ik op 3 december 1990 terecht bij een liefdevol gezin in Nederland en kreeg ik er als cadeautje twee grote broers bij. Voor mij een lange tijd het moment geweest waarop mijn leven begon. Juist omdat dit sleutelmoment al zo vroeg in mijn leven plaatsvond, ontwikkelde ik gedwongen een groot aanpassingsvermogen. Een ander klimaat, andere taal, andere geuren en stemmen. Juist door jezelf in een andere context te plaatsen, in dit geval niet zelfstandig gekozen, wordt er beroep gedaan op hoe je daarop reageert. Hoe verdrietig of vervelend soms de reden ook is waarom dat nodig is, hoe bijzonder het ook is hoe een nieuwe omgeving nieuwe ankerpunten biedt. En het een menselijke neiging is om deze altijd van nature op te zoeken en op zijn of haar manier aan te hechten. Hoe groter de aanpassingskracht van iemand is, hoe gemakkelijker deze ook in een verandering mee zal gaan. Hier kun je je bewust in trainen. Zo kun je het bewust opzoeken zoals ik tijdens mij studietijd deed.


6 juni 2011

Als geadopteerde miste ik een aantal puzzelstukken in mijn leven. Over waar ik vandaan kom, maar vooral over mijn identiteit. Wie ben ik? Het antwoord dreef mij naar mijn moederland. In 2011 ging ik anderhalf jaar naar India voor mijn stage en afstudeerscriptie. Maar vooral om te ontdekken wie ik ben, waar ik van ben en waar ik niet van ben. Ik dompelde mij compleet onder in de cultuur. Het was zowel liefde als op het eerste gezicht en feest van herkenning als onbegrip en weerstand omdat ik sommige aspecten niet in mezelf terug herkende. Juist een zoektocht naar je omgeving kan hier de ontbrekende puzzelstukjes op de juiste plek leggen.

In India kwam ik een vrouw tegen op de veranda terwijl we samen keken naar de ondergaande zon achter de bergen van de Himalaya. “Can I ask you something? You seem to me like a wise woman, and I can use some advice.” Ik legde haar uit waarom ik naar India was gereisd en wat ik er zocht. Vijf à tien minuten hield ik een monoloog met mijn angsten, uitdagingen en ik eindigde met de vraag: “How am I going to survive this year? Do you have any advice for me?” Ze keek mij bedachtzaam aan voordat ze antwoordde: “The only advice I can give you my dear: feel your way through India… and then find it.” De woorden stroomden door naar elke cel van mijn lichaam en met intuïtie als kompas zette ik mijn reis voort. Waar ik vorige keer onbewust in een andere omgeving werd gezocht, zocht ik het deze keer op. En gebruikte ik mijn intuïtie om te ontdekken waar ik bij hoorde en wat hoorde bij mij. Maar soms moet je iets dieper graven om daarachter te komen.


26 april 2016

Het is halfzes in de ochtend en opeens hoor ik “Kaitlin, Kaitlin, get ready.” Langzaam maar zeker dringt het tot mij door dat dit de grote dag is. Rustig sta ik op, gooi ik een emmer koud water over mij heen en maak ik mezelf klaar. Ik mag voorin de auto zitten en ben compleet in mijn eigen bubbel. Een droge savanne wordt vlakker en verkleurt langzaam van frisgroen naar okergeel. Ik hoor zuster Theresa aan de telefoon tegen iemand zeggen: “I’m on my way with someone of the daycare and we go to her village.

Hoe dieper de wortels, hoe hoger een boom kan groeien. Ik ontdekte waar mijn wortels vandaan kwamen. Kon ik in de spiegel kijken, in de vorm van mijn biologische moeder, en herkende mezelf daar deels in. Ontdekt welke aangeboren eigenschappen ik in mij had. Intussen was ik aardig gevormd door mijn omgeving en waren er al behoorlijk wat ‘typische kathalijn’ trekjes, maar het bleef gissen wat nou echt van mij was en wat was aangeleerd of overgenomen.


‘Error Fair: Retourticket Bruxelles – Mumbai 209 Euro’. Het was voor mij een teken vanuit buitenaf dat ik na 5 jaar weer naar mijn moederland terug moest. Om te ontdekken wat binnen in de kern zit. Op 26 april 2016 ontmoette ik voor het eerst mijn biologische moeder. In haar ogen las ik nieuwsgierigheid. Ze had een zelfverzekerde energie met een bepaalde nonchalance die ik goed herkende van mezelf. De ontmoeting veranderde mij. Juist door dicht bij de kern te blijven, pas ik mij minder snel aan en maak ik naar mijn omgeving andere keuzes en weten mensen ook beter wat ze aan mij hebben en wat niet. Mijn zelfbewustzijn werd door dit moment vergroot.


Ik kan nog vele sleutelmomenten opnoemen waar nature onlosmakelijk verbonden is met nurture en andersom. Verandering in de omgeving, brengt verandering in jou. En ontstaat er iets nieuws. Dit kan ontstaan vanuit een trigger afkomstig uit de omgeving, maar ook vanuit jou of je organisatie. Vanuit een verlangen, misschien zelfs een hartenwens. Soms leidt dit zelfs tot een nieuw leven. Zo was de hartenwens van mijn man en mij om een gezinnetje te stichten. En na wat omzwervingen mogen we rond kerst 2023 ons kindje hopelijk gezond en wel verwelkomen. Ik hoop dat nog heel veel sleutelmomenten voor ons samen gaan volgen.


Welke sleutelmomenten waren er in jouw leven? Hoe hebben deze jou gevormd en wat hebben zij geopend in jou? Deel vooral jouw moment en wat het jou heeft gebracht!


63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page